En god højtryksrenser gør rengøringsopgaven nemmere. En højtryksrenser kan bruges til mange forskellige opgaver, men hvordan skal du egentlig bruge den, og hvordan vælger du dyse? Vi har samlet de råd, du har brug for fra bildeler.no og højtryksproducenten AVA.
AVA – den norske testvinder
Udvalget af højtryksrensere er øget betydeligt med den norske aktør AVA. AVA har høstet gode anmeldelser i både tests og af kunder med en topscore på 10/10 på tek.no. Bilentusiaster har allerede taget AVA ind i varmen, og de værdsætter særligt den stålarmerede slange, så du undgår knuder eller knæk på slangen.
Hvilken højtryksrenser bør du købe?
Forskellige højtryksrensere til forskellige behov
En højtryksrenser er ikke bare en højtryksrenser. Den du skal vælge afhænger af, hvilket formål du skal bruge den til. Hvis du ikke skal vaske en gårdsplads eller terrasse, har du ikke brug for en P80 Master 80+. Og for de fleste til en P60 med 145 bar og 500 liter vand være rigeligt til en bilvask. P60 kan du købe både med og uden terrassevasker.
”Bor du i lejlighed og højtyksvasker engang imellem, anbefaler jeg GO-modellen, en håndholdt variant du nemt tager med dig. Dette er en god model, der passer til dig, som ikke skal klare de store vaskeopgaver.”, siger designer hos AVA, Are Dag W. Eriksen.
Valg af dyse
Det er vigtigt at vælge den rigtige dyse for at opnå det bedste resultat – og ikke mindst for at undgå at vaske for hårdt på skrøbelige overflader som træterrasser og bil-lak. Eriksen advarer mod at komme til at bruge en roterende dyse på et forkert underlag. En turbodyse er velegnet til hård vask af asfalt og er stærk nok til at fjerne mos og græs fra fliser og asfalt.
”Man bør ikke bruge en kraftig rotordyse til enkle rengøringsopgaver. Vores turbodyse bør ikke bruges på terrasse af plank, gummidæk eller bil-lak.”, siger Eriksen.
Justerbar eller fast dyse?
Flere af højtryksrenserne på markedet har justerbar dyse, så du selv kan vælge hvor skarp strålen skal være. På faste dyser er der opgivet de grader, du kan indstille den til. 15 grader vil give en skarpere stråle og kraftigere vask end 60 grader. Til gengæld vil en bred dyse vaske hurtigere, hvis der er tryk og vand nok.
Hvor mange bar har du brug for?
Det er ikke vandtrykket, men vandmængden som giver effektiv og god højtryksvask. Når det gælder AVA er serien navngivet fra 40 til 80 Evolution, hvor det højeste tal i serien indikerer, hvor kraftig en maskine du kan forvente. Med andre ord vil en bærbar AVA GO P30 være ideel til enkle vaskeopgaver, og 360 liter og 110 vil være nok for mange. En P80 Master+ er ideel til større vaskeopgaver med sine 600 liter pr. time, 160 bar og en omfattende dysepakke.
Tømning og lagring
Med svingende temperaturer og lave minusgrader om vinteren, så er det vigtigt, at du tømmer højtryksrenseren og opbevarer den rigtigt, inden du pakker den væk for sæsonen. Bliver den stående i en uisoleret garage med vandrester, er det kun et par minusgrader, der skal til før pumpen, slanger og pistolgreb bliver ødelagt.
Højtryksrenseren bør tømmes helt, før du pakker den væk. Den nemmeste måde at tømme den på, er at fortsætte med at spule et stykke tid efter, du har lukket for vandtilførslen. Det anbefales også, at du vender og ryster både slange og maskine for at være sikker på, at der ikke er vand tilbage i højtryksrenseren.
Men selvom du er grundig med vandtømningen, er du aldrig garanteret, at vandet er helt væk. Derfor anbefales det, at du opbevarer højtryksrenseren frostfrit – helst indendørs eller i et isoleret rum. Har du ikke adgang til indendørs opbevaring, kan du bruge en omgang frostvæske. Efter vandtømning hælder du frostvæske i en bøtte og sætter en kort slange deri og kører herefter frostvæsken gennem maskinen uden tryk. Frostvæske kan skylles tilbage i beholderen og genbruges, og der findes miljøvenlige frostvæsker på markedet.
Populært tilbehør
Der findes en del tilbehør til højtryksrenseren. Ønsker du at bruge højtryksrenseren mest til opgaver udenfor, er det klogt at investere i godt tilbehør tilpasset formålet. Du finder blandt andet facadesæt til husvask, teleskoplanse til rengøring af tagrender, havemøbelbørste og fælgbørste.
Se alt tilbehør til højtryksrenseren her
Højtryksrenser til bil
Bilvask kan være lige så enkelt eller avanceret, som du ønsker. For at sikre dig det bedst mulige resultat uden at ødelægge lakken, går Jan Fredrik Hansen fra bildeler.no detaljeret til værks fore at give dig gode råd til en renere bil med effektiv og skånsom højtryksvask.
Før du starter
Det er vigtigt at have udstyret klar og tjekke, at det fungerer, inden du starter bilvasken. Det kan også være en god idé at tjekke vejrudsigten, for hverken skarp sol eller regn er egnet til bilvask. Det er også ærgerligt at have bilen smurt ind i rengøringsmidler for så at opdage, at du holder for langt væk fra en vandhane. Kemien i midlerne må nemlig ikke virke for længe.
Du har derfor brug for:
- Højtryksrenser
- Adgang til vand og strøm
- Affedtning
- 2 spande med varmt vand
- Bilshampoo
- 1 vaskehandske med mikrofibre
- 1 håndklæde med mikrofibre
1. Affedtning
Ved brug af fælgrens eller affedtning er det vigtigt at læse brugsanvisningen på flasken. De fleste produkter skal nemlig sprayes på en tør bil. AVA affedtende skumvask fungerer godt på skidtet på billakken, mens AVA fælgrens egner sig godt til at fjerne bremsestøv og metalpartikler. Ifølge brugsanvisningerne på produkterne skal se virke et par minutter.
”Du bør være varsom med at bruge affedtning og fælgrens, når der er sol. Det sætter nemlig fart på kemiens virkning, og det kan skade lak og kromlister”, fortæller Hansen.
Affedtning bør heller ikke bruges på kromlister eller vinduer, da vinduerne bliver skjoldede og listerne kan få grimme mærker, som du kan få svært ved at få af igen.
2. Skylning
Find zoomlansen frem og indstil den til 40-60 graders spredning med fladdyse. Er bilen meget beskidt, kan du med fordel gå grundigere til værks i hjulbuen. Her kommer de korte, medfølgende pistoler fra AVA til sin ret. Disse gør det nemmere at komme til i hjulbuen, da der ikke er meget plads her.
”Husk at affedtning ikke gør jobbet alene, det er nu vaskeopgaven begynder. Skyl bilen godt nedenfra og op. Og gør det så grundigt, du kan for at forhindre, at stadig ligger sand tilbage, når du igen begynder at vaske.”
3. Shampoo
Bilshampoo gør jobbet nemmere. Find det rigtige blandingsforhold på flasken, da det er vigtigt for en effektiv vask. AVA har udviklet en skumkanon som er nøje designet til at lave den perfekte kombination af vand, sæbe og luft, som igen giver et tykt skum, der bliver hængende længere på bilen end ved shampooing med hænderne. De fleste sæber kan monteres direkte på skumkanonen og følger med, hvis du køber Master-serien fra AVA.
Ingen skumkanon? Ikke noget problem. Påfør shampoo med hænderne. Hansen anbefaler, at du bruger 2 spande, når du skal i gang – én til shampoo, én til at skylle med.
”Du kan med fordel have en rist i bunden af spanden. Det vil sørge for at skidt og grus ligger sig under risten, så du undgår at få snavs med op, når du skal vaske næste gang. Jeg anbefaler også, at du bruger en vaskehandske med mikrofibre, som er lavet til bilvask. Med den undgår du at tage sand med rundt i kluden, når du vasker. ”
Brug også meget vand, når du vasker, og rengør grundigt. Hansen fortæller, at han gerne begynder med taget for derefter at vaske bagenden, dører og vinduer. Er bilen meget snavset, kan du med fordel sæbe bilen ind to gange med en skylning ind i mellem.
4. Afskylning med højtryk
Når du skal i gang med at skylle bilen, vil en dyse på mellem 40 og 60 grader være velegnet, og zoomlansen fra AVA gør det nemt at komme til på taget, særligt hvis du har en høj bil.
Skyl bilen af, indtil du ikke længere kan se sæberester eller skum, som pibler ud. Husk at skylle bilen nøje, og gå gerne bilen efter en ekstra gang før tørring.
5. Tør bilen af
For at undgå skjolder anbefaler Hansen, at du bruger bilhåndklæder. Mikrofiber har overtaget positionen fra pudseskind, og fordelen med mikrofiber er, at den har god sugeevne med op til 4 gange sin egen vægt.
”Begynd med at tørre taget, og bevæg dig ned over bilen. Skyld kluden af, når den er snavset, og vrid den op, når den er våd.”, siger Jan Fredrik Hansen.
Efter at du har arbejdet dig henover hele karosseriet, kan du åbne dørene og bagsmækken for at tørre vand væk fra karme og nummerplader. Når opgaven er færdig, og for at holde bilen ren i længere tid, bør du hyppigt skylle salt og skidt af, da det vil gøre vaskearbejdet nemmere.
Højtryksrenser til terrasse- og husvask
Skal du i gang med facadevask på både vægge og terrasse, er det vigtigt, at du vælger en dyse, som rengør skånsomt. Mange terrasser i Danmark er lavet af træ, som ikke tåler en kraftig eller roterende vandstråle. Med en 60-graders dyse får du en flad, V-formet vandstråle perfekt til skånsom rengøring. Trykket bør heller ikke overstige 103 bar.
Ønsker du at gøre rengøring så skånsom som muligt, bør du benytte ekstraudstyr som terrassevasker og facadesæt. Med udstyr der er beregnet til at rengøre de specifikke flader, sikrer du et jævnt resultat uden at skade underlaget.
Start med at fjerne løv, pollen og andet, som ligger løst. Derefter blander du vaskemidlet med vand og spreder det godt ud over terrassen. Lad det virke et par minutter, før du sætter gang i terrassevasken. Afslut med at skylle godt efter.