fri returfri retur
Sådan vælger du den rigtige router

Kringlede hjemmenetværk? Sådan vælger du den rigtige router

Published at 23. mar 2018 12:55, Updated at 04. apr 2018 09:29

Der er få ting som er mere frustrerende end en ”buffering” og dårlig internetforbindelse. Har du ikke kraftig nok router, kan det hænde at den er skyld i at dit internet føles langsomt.

Mange betaler store summer for at få hurtigt internet i hjemmet, men hvis det tekniske udstyr ikke er på plads, hjælpe det ikke med lynhurtigt bredbånd. Internethastigheden er nemlig ikke hurtigere end det svageste led – som i mange tilfælde er routeren.

 - Hvis netværket kan sammenlignes med blodårerne i din krop, er routeren selve hjertet. Routeren tager nettet ind i huset og fordeler det ud til de enheder som skal koblet på netværket, forklarer Tomas Kristiansen, som er ansvarlig for netværk og smarte hjem i Komplett.

Det er primærhastigheden på din router som afgør hvor hurtig du oplever dit internet. Kristiansen understreger at det vigtigste at tænke på når du skal købe en ny router et hvor mange enheder du ønske at koble på trådløst. Jo flere enheder som skal kobles på samme router, jo kraftigere router skal du bruge.

 - Har du et Apple-TV, tre telefoner, flere PC’er og måske endda nogen Smart-Hjem-Eneder koblet til samme net, er du afhængig af at have en router som er kraftig nok til at håndtere dette.

Eftersom få af os køber router særlig ofte, er det ikke alle som ved hvilke standard og talkombinationer som er relevante at kende til for at vælge rigtig router. Smart har samlet de begreber som du skal forholde dig til (og droppet det mest avancerede):

 

Disse specifikationer bør du se efter

De flester routere som sælges i Norge(Danmark?) i dag har AC-Standard. AC-Standarden er godt egnet til at håndtere mange tilkoblede enheder på netværket.

 - Nye AC-Routere har som regel to eller tre bånd, og mange af disse er så smarte at de automatisk fordeler brugerne på båndene med bedst hastighed og lavest trafik, forklarer Kristiansen.

Med ”Bånd” menes frekvensbåndene 2,4 og 5 GHz, som vi bruger til trådløs kommunikation i Norge(Danmark?). Nyere routere sender signaler via begge disse bånd, såkaldt Dual-Band eller Tri-Band, mens ældre kun sender via 2,4GHz-Båndet – som har en lavere maksimal hastighed.

Dual- og Tri-Band gør at du kan streame i HD-kvalitet på det hurtige 5GHz bånd, samtidig med at du kan læse nyheder og e-mail på det stabile 2,4GHz bånd – uden at nogen oplever forstyrrelser.

   

Læs også: Smarte Hjem: Spar strøm med denne dims

Udover disse specifikationer bør du lægge mærke til at routere har en eller flere talkoder i navnet.

 - Tallet som følger efter bogstaverne (AC) indikerer den maksimale dataoverførselshastighed du kan opnå på dit trådløse netværk – simpelt sagt hvor hurtigt og kraftigt netter er, siger Kristiansen.

For eksempel har en router med ”AC1750” i navnet en teoretisk makshastighed på 1750 Megabit per sekund. Jo højere tallet er jo kraftigere er routeren. De kraftigste på markedet, også kendt som Gaming-Routere, ligger på AC3000 og højere i hastighed.

 - Hvor høj hastighed du har brug for er helt afhængigt af brugen. En rimelig router med hastighed AC1750 dækker fint til en lille familie i en mindre bolig, forklarer Kristiansen og fortsætter:

 - En AC-Router med høj talkode har gerne både god rækkevidde og en kraftig processor. Hvis du spiller og streamer mange film, kræver det mange ressourcer. Husk på dette når du vælger router.

 

Så du denne? LAN-party hjemme: Dette behøver du 

I tillæg til specifikationerne som gør at routeren leverer høj hastighed og kraftige nok signaler til din bolig, er der flere andre funktioner som du kan se efter.

 - Gæstenet, forældrenet og prioriteret net følger med som standard på lidt mere avancerede routere. Du kan for eksempel bestemme at nettet på guldklumpens iPad skal slukkes på et bestemt klokkeslæt og vælge hvilke enheder i huset som skal have højest prioritet på nettet.

Vær omhyggelig med placering

En typisk fejl mange laver er at placere routeren langt væk fra der hvor man sidder når man bruger nettet. Signalerne fra routeren i stærkest inden for et par meters radius af routeren. I store boliger mangler man derfor rækkeviddeforlængere, også kaldt Range Extenders – ekstra modtagere som sættes i en stikkontakt for at styrke netværket og udvide den trådløse dækning.

  

   

Dertil kan husets byggematerialer have stor indvirkning på signalet. Placerer for eksempel routeren bag en murvæg eller rør, vil signalet bliver kraftigt nedsat på den anden side.

 - Det findes mange apps som måler hastigheden og kan hjælpe med at finde ”Blindspots”. Så kan du købe en range extender til der hvor det behøves, eller flytte på routeren, foreslår Kristiansen.

Speedtest by Ookla måsler hastigheden på nettet og er tilgængelig til iPhone og Android.