Vi er afhængige af hurtig og stabil internet-adgang, og de mere teknologifikserede hjem presser ofte routerne til det yderste. PC-er, Smartphones og tablets skal være på nettet samtidig, og stadig flere af os kobler TV, køleskab og andre dimser til. Vi streamer serier i 4K med HDR, vi downloader spil på mange titals Gigabyte og har ikke tålmodighed til at vente for længe.
En god, kraftig router er absolut en god løsning for at sørge for internet-dækning over hele lejligheden. Men bor hele familien i et større hus, slås du garanteret med dækning i de mindre, afsidesliggende rum, for ikke at nævne kælder og garage.
Løsningen er mesh-netværk, en teknologi som er vokset i popularitet de sidste år. Princippet er enkelt: Én hovedrouter sættes op et centralt sted i huser, og flere mindre satellitter placeres der hvor dækningen er dårligst. Disse ”nodes” henter signalet fra hovedrouteren og forstærker det. Resultatet er meget bedre dækning over længere afstande, ikke mindst gennem tykke murvægge og gulve.
Dækningen er imidlertid ikke den eneste fordel ved mesh-netværk. Der er mange andre fordele ved at investere i en sådan løsning, fortæller Hildegunn Bjerknes, kategorichef for netværk hos Komplett.
1. De er nemme at sætte op
Brugervenlighed er måske det vigtigste aspekt af mesh-netværket. Selve enhederne, både hovedrouteren og ”noderne”, er som regel elegante, og dejligt enkelt at sætte op.
- Opsætningen af mesh-routere er som regel slet ikke kompliceret. Det meste af arbejdet sker via en mobilapp, og alt bliver tydeligt forklaret. Gammeldags routere sættes som regel stadig op gennem klodsede web-interfaces, forklarer Hildegunn Bjerknes.
Efter du har klaret den grundlæggende opsætning, foregår alt styringen af systemet gennem mobilappen. Alt som har at gøre med tilslutning, forældrekontrol, opdateringer, sikkerhed og andre indstillinger sker gennem appen.
- Avancerede brugere, gamere og andre entusiaster foretrækker gerne fortsat traditionelle, webbaserede løsninger, som giver mere kontrol. Men for de allerfleste, som ikke har tid til avanceret styring, er er mesh det mest brugervenlige valg, påpeger hun.

Mesh-netværk styres gennem apps, og de har som regel mange nyttige funktioner til analyse og overvågning af nettet. Selv når du ikke er hjemme. Foto: Delta V
2. De giver bedre sikkerhed.
Mesh-routere tilbyder mange muligheder for detaljeret styring af brugen, og takket være et letforståeligt interface går det også rigtig hurtigt at få indstillet hvem der skal have adgang til netværket, hvornår og hvordan.
- Elementer som kodeord og andre spærringer ændres hurtigt i appen. Du kan samtidig overvåge dit hjemmenetværk uanset hvor du befinder dig, og se status på det, siger Bjerknes.
- En vigtig pointe er at mesh-netværk ofte sættes op i familiehjem, med mange yngre brugere. Du kan endda styre adgangen for hver eneste bruger. Hvis din søn spiller lige lovlig meget Fortnite, kan du lægge en begrænsning ind så han kun kan spille frem til kl 21 på hverdage. Du kan også lave profiler baseret på alder, således af specifikke aldersgrupper nægtes adgang til specielle typer indhold. Men det er vigtigt at forældre stadig tager ansvar, og følger med på hvad børnene laver på nettet, præciserer kategorichefen.
- Der findes også offentligt tilgængelige blacklists kan du lægge ind på alle routere, som vil spærre specifikke typer indhold, siger hun.
Bjerknes påpeger også at alle mesh-routere bruger WPA2-standarden, som krypterer hjemmenetværket og giver en god, grundlæggende sikkerhed.

Hildegunn Bjerknes hos Komplett har gode tips til hvordan du kan få mest ud af mesh-netværket derhjemme. Foto: Delta V
3. De er enkle at placere
Mesh-netværk er som udgangspunkt beregnet til større huse, og det kan derfor være en udfordring at få alle ”noderne” placeret på en ideel måde. Heldigvis er teknologien behjælpelig her også.
- Traditionelle routere kan få signalet forstærket med såkaldte repeatere. Disse kræver dog imidlertid en yderst nøjagtig placering, med meget lidt information om hvorvidt du er inden for rækkevidde. Mesh-netværk giver dig besked om hvorvidt noderne er korrekt placeret, mens du sætter dem op. Du får at vide om noderne er for tæt på hinanden eller for langt væk, siger Hildegunn.
Hun minder om at de gode gamle huskeregler når man sætter netværk op i et større hus stadig gælder. Routerne og noderne bør stå synlige, ikke gemt op ad væggen eller ved andre forstyrrelser, såsom mikrobølgeovn. Især tykke betonvægge eller metal kan være i vejen for signalet.

Mesh-routere plejer at så godt ud i stuen, og tager sjældent meget plads. Foto: Delta V