fri returfri retur
Nyt TV? Sådan træffer du det rigtige valg

Nyt TV? Sådan træffer du det rigtige valg

Published at 04. sep 2018 14:03, Updated at 31. jan 2024 20:34

Det kan være svært at se forskel på forskellige fjernsyn, når man leder efter et nyt. Ofte er det størrelsen, der er afgørende, men der er også andre ting, du bør tænke over, inden du beslutter dig.

Hvilket TV du skal vælge afhænger af, hvad du planlægger at bruge det til. Ser du mest almindeligt TV, eller vil der også være streaming af film og TV-spil? TV-markedet er fyldt med forskellige teknologier, producenter, modeller og prisklasser. Men hvad skal du kigge efter?

OLED, QLED, MiniLED?

Hvis du sigter efter markedets bedste TV, altså topmodellerne, er der tre forkortelser, du skal kende: OLED, QLED og MiniLED.

OLED-teknologien sender lys fra hvert billedpunkt og giver en fantastisk kontrast. Men QLED fra Samsung hæver billedkvaliteten med markedets højeste niveau og lysstyrke og milliarder af farvenuancer, sammenlignet med et LED-tv.

Hvis du er interesseret i film, er du sandsynligvis også opmærksom på billedkvalitet og sortniveau. Til filmentusiasten anbefaler vi QLED eller OLED. Det er TV, der prismæssigt ligger i det øverste lag, men som til gengæld har absolut rå billedkvalitet. Disse TV'er vil med garanti levere fantastiske underholdningsøjeblikke!

Hvis du vil tilslutte mange enheder til dit nyTV, er det vigtigt at tjekke, hvor mange HDMI-indgange TV'et har. Ikke alle modeller har nok porte til mange enheder. Derudover er billedopdateringen vigtig for at få et godt flow mellem de hurtige scener. Et dyrere fjernsyn vil levere flere billeder i sekundet, og du undgår følelsen af ​​billedforsinkelse og hakken.

Og så videre til det "nye", nemlig MiniLED. Det er ganske enkelt bittesmå baggrundslys, hvor dioderne er omkring 40 gange mindre end traditionelle dioder, der bruges i fjernsyn. I praksis betyder det, at der er plads til langt mere, hvilket igen giver bedre præcision og skarpere og mere præcise farver.

Øget billedkvalitet giver bedre billedoplevelse

Billedkvaliteten er, og bør være, den vigtigste faktor, når du køber TV. Sammen med display-teknologien påvirkes denne af opløsning og opdateringshastighed (Hz). Hz er en indikator for, hvor hurtigt billedet opdateres, hvor den normale frekvens er mellem 60 Hz og 120 Hz. De billigste TV´er har ofte en lav opdateringshastighed på TV, mens de nyere og dyrere TV´er har højere frekvens, og det giver et bedre billed-flow.

Flere producenter leverer og markedsfører et højere antal Hertz end 120, hvilket er en ukorrekt opdateringshastighed, og det er let at lade sig narre. På skærme med højere Hertz end 120 tilføjer TV´et ekstra billeder mellem de aktuelle billeder, og det hænger desværre på ingen måde sammen med, hvor gode billeder TV´et leverer.

TV kalibrering

Du har måske bemærket, at du skal beslutte dig for, om du vil kalibrere TV'et eller ej. Men hvad er TV-kalibrering egentlig? Enkelt forklaret er TV-kalibrering bare en proces, der sikrer, at du får mest muligt ud af dit nye TV og gengiver billedet så virkelighedsnært som muligt. Ved hjælp af avanceret specialudstyr og software finjusteres vigtige parametre som kontrast, lysstyrke, farvetemperatur, skarphed og hvidbalance. Vælger du at få TV'et kalibreret, er det klar til brug når du pakker det ud, så du kan læne dig tilbage og nyde synet af hver en lille detalje.



Hvis du vil læse mere om TV-kalibrering, kan du gøre det her.

For dig, der handler på et budget

Hvis du er blandt dem, der kun ser almindeligt lineært TV i realtid, eller som er på udkig efter et TV til sommerhuset, kan du klare dig med en billigere serie. Vi anbefaler at købe et UHD-TV, også kendt som 4K, da stadig flere populære udbydere som Netflix og DR leverer mere indhold med 4K end for blot kort tid siden.  

Hvad er Ultra HD TV egentlig?

En kort forklaring er, at detaljerne i TV-billedet er skarpere. Et UHD-TV har flere pixels, der giver en bredere vifte af farver og skarpere detaljer end en ældre skærm med Full HD.

Hvis du sammenligner et TV med Full HD med et TV med Ultra HD, får du 1920x1080 versus 3840x2160. Du får næsten 4000 pixels ved at investere i et 4K-TV, deraf navnet 4K. Dette betyder, at du får skarpere og mere detaljerede billeder i højere kvalitet.

Se vores store udvalg af TV´er fra topmærker som Samsung, Philips, Sony og LG.

Ordliste for TV

8K


QLED 8K TV'et har en horisontal opløsning på cirka 8000 pixels. 4 gange så mange pixels som på en 4K-skærm og 16 gange flere end fuld HD.

HDR


En teknologi, der giver bedre billeder med flere nuancer og detaljer i lyse og mørke områder, som normalt ville være hvide eller sorte.                       

UHD


Nyere teknologi, der leverer en opløsning på 3840x2160, hvilket er fire gange bedre end Full-HD, særligt velegnet til store skærme.     

4K


4K og Ultra HD er den samme, altså 4000, som er det antal pixels et 4K-TV leverer i bredden.

LED


En teknologi, der afgiver lys bag eller fra siden af ​​LCD-panelet. LED gjorde det muligt at producere tynde fjernsyn.

O-LED


Dette er efterfølgeren til LCD, hvor hver pixel skaber sit eget lys. Det giver god farvebalance, og resultatet er bedre billede fra dårlige vinkler med lidt forsinkelse.           

Q-LED


Samsungs egen version af O-LED med Quantum Dot-filter. LCD-panelet består af bittesmå nanopartikler, der gengiver præcise farver over tid. 

MiniLED


MiniLED eller Mini Light Emitting Diode er bittesmå baggrundslys, der er med til at give bedre præcision og skarpere og mere præcise farver.

HZ


Hertz, eller opdateringshastigheden, er en indikator for, hvor hurtigt billedet opdateres. Et eksempel: hvis TV'et har 120 Hz, betyder det 120 billeder i sekundet.

Smart-TV


Betegnelsen for et TV, der kan bruges til mere end lineært TV, og som har en tilpasset menu til dette formål som: Surfe på Internettet og bruge apps til streaming-tjenester som Netflix og HBO.