Mobilskærmen er revnet, kameraet vil ikke starte, og vaskemaskinen virker ikke – det første du tænker nu, er at du bliver nødt til at købe nye. Men behøver du virkelig det?
Her er elektronikeksperternes tips til hvad du kan og bør reparere:
Mobil og tablet: JA
Det er muligt at reparere, men det er ikke altid det kan betale sig, siger Truls Aleksander Hammer, markedsansvarlig for mobil og tablets på Komplett. Det kommer an på hvor gammel telefonen eller tabletten er, og hvad som er gået i stykker på dem.
- Tabletsene ligger oftest stille derhjemme, så de går sjældent i stykker. Det som oftest går i stykker er skærmen på telefonen, og den er mulig at reparere selv eller på et værksted, men prisen for et værksted kan blive høj, fortæller han.
Du behøver heldigvis ikke være særlig teknisk anlagt for at bytte skærmen selv. Det findes nemlig meget god hjælp at finde på for eksempel YouTube og ifixit.com. Men du bør være opmærksom på, at hvis din telefon er ny, og stadig har garanti eller reklamationsret, risikerer du at den forringes eller annulleres, hvis du reparerer den selv.
Les mer: Tjek koden som afslører hvor meget vand dine gadgets kan tåle
Er det batteriet som skal skiftes, kan det være lidt skræmmende at skulle gøre selv, og det kan ikke anbefales for de fleste. Det er risikabelt at købe et billigt batteri på nettet. Du bør i så fald prøve at finde et originalbatteri. Det er dog nemmest at tage den til en reparatør eller købe en ny mobil eller tablet, forklarer Hammer. Han tilføjer, at det er altid nemmest og billigst at forebygge skader, ved for eksempel at anvende et skærmbeskyttende cover.
Computere: JA OG NEJ
Generelt så kan computere godt repareres, men desværre ikke alle. Ifølge Geir Anders Næss, produktchef for Komplett-PC, er der forskel på at reparere bærbare og stationære computere.
- Bærbare computere består i større grad af komponenter som er svære eller umulige at skifte ud. Visse reparationer som man tidligere nemt selv kunne lave uden teknisk kundskab, er nu ikke engang mulige på et værksted, for de allertyndeste modeller, fortæller han.
Anbefales: Så let skifter du selv harddisken
Derimod er stationære computere meget nemmere at håndtere. Her kan de fleste komponenter byttes ud ved en forholdsvis lille arbejdsindsats. Men eftersom prisen på en ny computer ofte er lav, og at computere hurtigt bliver forældet, vælger mange alligevel at købe en ny og hurtigere computer, når den gamle ikke længere har garanti og reklamationsret, forklarer han.

COMPUTER: vær opmærksom på, at det ikke altid er muligt at reparere mange af de tyndeste bærbar modeller. FOTO: VG PARTNERSTUDIO
Spilkonsoller: JA
Espen Harring som er markedsansvarlig for spil på Komplett, siger til Smart, at hvis du har en garanti eller reklamationsret på dit produkt, kan det altid betale sig ar reparere det, eftersom omkostningerne for forbrugeren skal være lig med nul.
- Spørgsmålet er, om det er en fysisk skade på produktet, som man selv har forårsaget. I så fald frafalder garantien og reklamationen, og reparationsomkostninger går til forbrugeren. Jeg synes det er smartest at spørge sig frem, og det kan betale sig at reparere eller ej, påpeger han.
Anbefales: Sådan får du nyt liv i den gamle spilkonsol
Har du en gammel spilkonsol som ikke længere bliver produceret, er den sikkert udenfor garanti og reklamationsret. Om det så kan betale sig at sende den til reparation afhænger af nogle forskellige faktorer:
Hvor høj sentimentalværdi har forbrugeren for produktet?
Hvilken tilgængelighed og pris er der til reservedelene som er nødvendige for at reparere?
Og eventuelt: hvor høj er selve værdien for selve enheden, hvis man vil sælge den brugt?
Kameraer: JA
Når det kommer til kameraer kommer det an på prisen, om det kan betale sig at reparere.
Gode og dyre kameraer, for eksempel spejlreflekskameraer, kan det helt klart godt betale sig at reparere, siger Bjørn Erik Skjelbred fra Komplett.
Langsom PC? Så enkelt får du mere hukommelse som gør PC’en hurtigere
Har du et kamera som ikke fungerer som det skal, bør du tage kontakt til producentens kundeservice for at få hjælp, er hans råd.
Hvis man sender produktet ind får man en kvittering på reparationen, og de udfører ofte en undersøgelse, for at se om produktet fungerer godt generelt og de foretager eventuelle softwareopdateringer.
Printere: NEJ
Desværre er det sjældent værd at reparere en printer, der er skadet. Det er sandsynligvis ikke muligt at reparere hele printeren, forklarer eksperterne hos Komplett.
En almindelig printer er ofte billigere at købe fra ny, og derudover er det svært at skaffe reservedele. Hvis printeren går i stykker under garantiperioden, erstattes disse produkter ofte med en ny vare.

2 ÅRS REKLAMATIONSRET: har du en billig vaskemaskine, som er ældre end 2 år, er det ikke sikkert det kan betale sig, at reparere den. FOTO: FOTOLIA
Vaskemaskine: NJA
Prisen er en vigtig faktor når man skal vurdere om det kan betale sig at reparere et produkt eller ej.
Generelt synes jeg at priser på hvidevarer, er faldet markant de sidste par år, samtidig med at prisen for en generel reparation af hvidevarer er steget en del – personen som reparerer vil jo også have løn, siger Kjell-Inge Yddal Aarset, kategorichef i Komplett.
Det kan altid betale sig at få hvidevarerne repareret i den tid man har garanti og reklamationsret, men efter den tid skal man vurdere vaskemaskinens værdi; pris, kvalitet og type af fejl. På bedre og dyrere vaskemaskiner tilbyder producenten ofte en længere garantitid, hvilket sikrer, at du kan have den i længere tid.
Når det kommer til de billigere vaskemaskiner, kan det dog oftest bedst betale sig at købe en ny, når den gamle går i stykker, eftersom det kan koste ligeså meget at få den repareret, som at købe en ny.