
BILLEDE AF TREKLØVEREN: Dette billede har fotograf Camilla Kornbek Ribe taget i sin stue derhjemme. For at fange opmærksomheden af et barn på et, tre og fem år, sætter hun noget musik på de kan lide. FOTO: CAMILLA KORNBEK RIBE
Ti eksperttips: Sådan tager du bedre billeder af børn
Mange af os har et spejlreflekskamera, men måske ikke ved hvordan det indstilles manuelt. Her er rådene som gør dig til en bedre fotograf.
De fleste af os bruger mobilen, når hverdagsøjeblikkene skal dokumenteres, men af og til kan det alligevel være godt at bruge et spejlreflekskamera.
Snart er det også tid til julekort. Hvorfor ikke gå ud af komfortzone, indstille kameraet manuelt og lave en fotosession hjemme i stuen, ude i haven eller på legepladsen, når billederne skal tages?
Se også: Tag billeder med din smartphone, som en professionel
Ikke så kompliceret
Camilla Kornbek Ribe, fotograf og daglig leder af Atelier Ribe i den norske by Kristiansand og fotograf May Hege Paulsen, har mange gode tips til amatørfotografer, som ikke helt ved hvor de skal starte.
- At lave et fotostudio der hjemme er ikke særlig kompliceret. Hæng for eksempel et hvidt ny strøget lagen på væggen, slå blitzen fra og bruge det naturlige lys, siger Camilla Kornbek Ribe.
May Hege Paulsen tager mange billeder af sit barn og synes at naturen er det fineste fotostudie vi har.
- Udenfor har man større frihed. Her om efteråret er det for eksempel absolut smukt at lege med blade og kaste dem op i luften, siger hun.
FOTOGRAFER: Camilla Kornbek Ribe (t.h.) og May Hege Paulsen ved godt hvordan man kan tage fine billeder af børn. FOTO: LYCKLIGA/HEIDIDITLEFSEN/FLOW MEDIA
Her er de to fotografers bedste tip til fotografering af børn med spejlreflekskamera:
1. Udnyt det naturlige lys.
Tag billederne i godt dagslys og slå blitzen fra på kameraet. Den giver meget hårde skygger.
2. Indstil den rigtige lukketid
Når du fotograferer børn i aktivitet, skal du huske på at lukketiden skal være høj nok, til at opfange barnets bevægelser. Begynd på 1/125 og juster den op, ind til du er tilfreds.
Fotograferne anbefaler; Det er i øvrigt bedre at øge ISO-værdien et hak op, end at trappe et trin ned på lukkehastigheden
SOLNEDGANG: Fotografen tog dette billede af sin datter i stuen derhjemme, da solen var på vej ned. – Her har jeg lukketiden på cirka 1/100 og blænden er sat helt ned til F 3,5. ISO-værdien er på 200, og billedet er derfor lidt kornet, siger Kornbek Ribe. FOTO C AMILLA KORNBEK RIBE
3. Indstil den rigtige dybdeskarphed
Hvis du skal tage portrætter bør blænden (dybdeskarpheden) ligge mellem F 5.6 og F 8. Hvis du ønsker at det du tager billedet af skal være i fokus og at baggrunden skal være uskarp bør du gå ned til F 1.8 og F 2 afhængig af situationen. Jo flere personer der er på billedet, jo højere skal blænden indstilles, for at få alle i fokus.
4. Sæt så lav en ISO-værdi som muligt
Indstil ISO-værdien så lavt som muligt, gerne på 100 eller 200. Så får du ifølge fotograferne de klareste billeder. Jo højere du stiller ISO, jo mere kornet billeder får du.
NATURLIG LYS: - Derhjemme har vi hvide vægge og hvide gulve. Jeg slukker loftlystet, og lader lyset komme ind fra siden, så får man det bedste resultat, siger Kornbek Ribe om det billede af sin ældste datter Ella. FOTO: CAMILLA KORNBEK RIBE
5. Brug det rigtige objektiv
Objektivet som følger med et nyt spejlreflekskamera er ofte 18-55mm.
Ribe bruger normalt et 24-70 mm objektiv, når hun tager billeder i studiet og hjemme. Hun anbefaler 50 mm når du tager portrætbilleder, 24 mm bliver for bedre en vinkel. Så kan motivet hurtigt ende op med en meget bedre næse.
May Hege Paulsen bruger gerne 85mm ved portrætter, men mener at 50mm er et godt alternativ specielt hvis man skal tage billeder af flere.
VARMT LYS: Den sidste time før solnedgang kaldes «golden hour», og som man kan se på billedet er det varmt lys, påpeger Paulsen. – Siden jeg ikke vil ændre lukketiden fra 1/400 så jeg mistede lyset, så måtte jeg højt op med ISO og lavt ned på blænder for at få nok lys i billedet og få den uklare baggrund, forklarer hun. FOTO: MAY HEGE PAULSEN.
6. Ikke tag billeder i direkte sollys
Hvis billederne skal tages udendørs, bør de ikke tages i direkte solskin. Gå ind i skyggen, men hav solen mod barnets ansigt. Så bliver lyset mørkere og blødere. Hvis man ikke får skygge, kan man placere barnet så solen er bag ved dem.
7. Sæt rigtig fokus
Pas på hvor du sætter fokusset på kameraet. Barnets øjne er det vigtigste at have i fokus.
8. Tjek lysmåleren
Alle spejlreflekskameraer har en synlig lysmåler på skærmen. Hold øje med den, da den gerne skal forholde sig i midten. Så er du garanteret godt lys.
LAV BLÆNDER: Her ville jeg have en uklar baggrund og fryse bevægelsen i billedet, derfor valgte jeg en lav blænder og en høj lukketid, siger Paulsen. FOTO: MAY HEGE PAULSEN
9. Vurder om du har brug for at bedre objektiv
Ønsker du at investerer i et bedre objektiv, så tilbyder både Nikon og Canon et fornuftigt 50 mm objektiv med lavt blændertal (F. 1.4). Så bliver baggrunden mere uklar og barnet bliver mere synligt på billedet. Sådan et objektiv koster cirka 3.000 kroner og er en god investering. Det lave blændertal gør at du går mere lys ind i objektivet, så du kan tage gode billeder i mørkere omgivelser. Resultatet bliver meget professionelt.
10. Vælg det rigtig perspektiv
Og sidst, men ikke mindst: Gå ned på barnets niveau når du fotograferer, vær på gulvet eller i græsset. Alt for mange børnebilleder tages fra den voksnes perspektiv – ovenfra og ned. De gode oplevelser kommer tydeligere frem når du ser barnet, i barnets perspektiv.
NED PÅ BAKKEN: For at komme ned på barnets niveau satte Paulsen sig helt ned for at tage billedet af lille Sarah. Den lave blænder gør at barnet kommer i fokus, men den rodet baggrund smelter mere sammen, forklarer hun. FOTO: MAY HEGE PAULSEN
Se ind I kameraet – eller ikke?
At tage billeder af børn kan være udfordrende. De kan have en dårlig dag, være meget urolige eller helst vil gå sine egne veje.
Kornbek Ribe – selv en mor til tre små på et, tre og fem år – siger at det er vigtigt at barnet er mætte og oplagt til fotografering. Hun sætter gerne noget musik på barnet kan lide, når de skal fotograferes derhjemme. Ellers lader hun faren laver arbejde streger bag kameraet.
-Det vigtig at fange barnets opmærksomhed når du skal fotograferer dem, men lad gerne barnet se et andet sted end direkte i kameraet. Mange gange er det bedre at de ser et andet sted, forklarer Kornbek Ribe.
Paulsen supplerer:
- Når du tager billeder derhjemme så er det utrolig flot med billeder der er taget i øjeblikket. Tag derfor gerne billeder når barnet ikke er opmærksom på dig, men i stedet leger.
Hun siger at forældre ofte vil have at børn skal smile og se ind i kameraet. Så er det vigtigt, at jongløren bag kameraet er så tæt på fotografen som muligt, således at barnet ikke ser på siden af kameraet, men så lige som muligt.
Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett
Oprettet: 28.11.2016
Sidst opdateret: 18.01.2017