fri returfri retur

På tide at bytte den trådløse router ud?
Sådan vælger du den rigtige.

Det er kun få ting, der er mere frustrerende end dårlig internetforbindelse. Har du ikke byttet den trådløse router ud i flere år, kan det være grunden til, at dit net opleves langsomt.

Mange betaler høje summer for at få hurtigt internet derhjemme, men hvis det tekniske udstyr ikke er opdateret, så hjælper det ikke at blive sur på sin internetleverandør.

- Høj internethastighed er ikke hurtigere end det svageste led. Ældre routere kan fungere fint i dag, men har du den nyeste iPhone eller en PC med et nyt netværkskort, vil routeren ikke kunne give enhederne den høje hastighed, siger Bjørn-Ivar Nordbø, som er nordisk produktchef for netværk i Komplett.

Vores forbrugsmønster har forandret sig på kort tid

Nordbø forklarer, at den største udfordring i dag er, at der er mange enheder, som er tilkoblet til den trådløse router.

 - Vores forbrugsmønstre har ændret sig meget i løbet af de sidste år. Har du et Apple TV, tre telefoner, flere PCer og smart-hjem-enheder koblet til dit internet, er du afhængig af, at din router kan håndtere det.

Selv en to-tre år gammel router er nødvendigvis ikke lavet til at give trådløs netadgang til mange enheder samtidig – og kan dermed være dårlig egnet til denne type brug.

Læs også: USB-C: Kan du endelig klare dig med kun et kabel? 

I og med at det kun er få af os, som køber router særlig ofte, er det ikke alle som ved, hvilke standarder og talkombinationer, der er relevante at kende til. Vi har samlet begreb, som du bør forholde dig til (og droppe det mest avancerede):

Disse specifikationer bør routeren have

Den sidste generation trådløs internet hedder 802.11ac. Routere som bruger denne standard, er langt hurtigere end routere som bruger 802.11n, som er den forrige generation. De to typer kaldes AC-router og N-router.

- N-router fungerer fremdeles godt, med de største mængder er nu på AC-standard. Hvis du har flere nyere enheder og skal købe en ny router i dag, vil vi ikke anbefale en router, der benytter sig af N-standarden. Nye AC-routere har som regel to eller tre bånd, og mange af dem er så smarte at de automatisk fordeler brugerne på båndende med bedst hastighed og lavest trafik, forklarer Nordbø.

Med bånd menes der frekvensbåndene 2,4 og 5 GHz, som vi bruger til trådløs kommunikation her i landet. Nyere routere sender signer via begge bånd, såkaldt dual-band eller tri-band, mens ældre routere kun sender via 2,4 GHz- båndet – som har en lavere maksimal hastighed.

Så du denne? Fire gode grunde til at vælge 2-i-1-PC.


ANBEFALER AC-ROTER: Bjørn-Ivar Nordbø er ansvarlig for netværk i Komplett. Han anbefaler at købe en router med en AC-standard, hvis man skal købe en ny router i dag. Routeren på billedet er en TP link Archer C7 AC1750, som passer til mindre boliger. Se mere information om produkterne længere ned på siden. FOTO: PRODUCENTEN/PRIVAT

 

TP Link Archer C7 AC1750, passer til mindre boliger.

Dual- og tri-band gør, at du kan streame i HD-kvalitet på den hurtige 5 GHz-bånd, og samtidig kan du læse nyheder og e-mail på det stabile 2,4 GHz-bånd – uden at nogen oplever forstyrrelser.

I tillæg til de nævnte standarder, er der kommet en ny betegnelse som er værd at skrive bag øret: MU-MIMO.

Læs mere: Sådan vælger du det rigtige smart-TV – og gør dit TV smartere. 


- Hvis du har to telefoner koblet til et netværk, er det bare en af disse, som kan snakke med routeren af gangen. Med MU-MIMO kan alle enheder snakke med routeren samtidig, men det forudsætter at klienten også støtter denne teknologi, forklarer Nordbø.

Indtil videre er det få enheder som støtter MU-MIMO, men nogle netværkskort og enkelte telefoner gør det. Skifter du ofte enheder og ønsker at routeren skal leve i 5-6 år, bør du vælge en router med MU-MIMO, siger netværkseksperten.

MU-MIMO-ROUTER: TP-link Archer C5400 støtter MU-MIMO-teknologien, og er dermed en trådløs router lavet til fremtiden, hvor flere enheder kan sende og modtage data samtidig. FOTO: PRODUCENTEN.

 

Udover disse specifikationer vil du lægge mærke til, at routeren har en eller flere talkoder i navnet.

- En AC-router med høj talkode har ofte både god rækkevidde og kraftig processor.

En tri-brand-router med talkoden «AC5400» i navnet har for eksempel en teoretisk makshastighed på 5400 MBps. Det er beregnet ud fra den samlede maksimale hastighed på 2,4 GHz-bånd og de to 5 GHz-bånd.

En router med «AC5400» i navnet er med andre ord kraftigere end en router med «AC1750» i navnet, men om du har brug for den kraftigere, afhænger af hvad husholdningens forbrugsmønster er.


- Bor du i et stort hus og har flere store børn, som gamer, streamer i høj opløsning og har mange enheder tilkoblet internettet, har du antagelsesvis brug for en anden router end nogen som bor i en mindre lejlighed alene.

I tillæg til specifikationerne, som gør at routeren leverer høj hastighed og kraftige signaler til din bolig, er der flere andre funktioner, som du bør se efter.

Gæstenetværk og forældrekontrol følger med som standard på de fleste routere. Nogle har i tillæg en app til telefonen, hvor man kan styre forskellige enheder. Du kan eksempelvis bestemme at sønnens iPad skal kobles fra nettet på et bestemt klokkeslæt.

 

Tjek hastigheden på den gamle router:

Er du i tvivl om din router trænger til at byttes ud, kan du meget enkelt finde ud af, hvilken hastighed routeren leverer ved at tage et lille kig på bagsiden af boksen, eller ved at logge dig ind på routerens administrator-brugerflade (normalt ved at indsætte 192.168.0.1i din browser og login).

Kan routeren ikke levere den hastighed, som du betaler for (For eksempel 150 Mbps ned) er der simpelthen behov for en opgradering.


- Der har været en forrygende udvikling de sidste par år. Har du ikke byttet router to-tre år, har du garanteret N-standard.

 

Gode trådløse routere til forskellige behov:

Ifølge Nordbø er gennemsnitsprisen på routere steget meget de sidste par år.

- Flere og flere ønsker en kraftfuld og hurtig router, som dækker fremtidens behov for stabilt og sikkert trådløst net, med mulighed for at koble mange enheder til. For 800-900 kroner får man en god router, som dækker manges behov, men vi sælger overraskende mange routere i til 2.500 til 3.500 kroner, siger Nordbø.

 

Router til lejligheden:



KRAFTIG NOK FOR MANGE: Til mindre boliger behøver rækkevidden nødvendigvis ikke være så stor, men høj hastighed vil man alligevel have. Fra venstre: TP Link Archer C7 AC1750, ASUS RT-AC66U 11AC1750. FOTO: PRODUCENTEN.

 

Klik her for TP Link Archer C7 AC1750, og klik her for ASUS RT-AC66U 11AC1750.

 

Routere til store boliger:



GOD RÆKKEVIDDE: I større boliger med flere etager kræver det flere antenner, da vægge og lignende forstyrrer. Fra venstre: TP Link Archer C3200, ASUS RT-AC3200. Foto: Producenten.

 

Klik her for TP Link Archer C3200 AC3200, og klik her for ASUS RT-AC3200.

 

Router til den ekstreme:



MED MILO-MIMO: For dedikerede gamere og forbrugere med mange trådløse enheder, vil de kraftigste routere, som også støtter MU-MIMO-teknologien, være et godt valg. Fra venstre: TP Link Archer C5400, Linksys EA9500 AC5400. Foto: Producenten.

Klik her for TP Link Archer C5400 AC5400, og klik her for Linksys EA9500 AC5400.

 

Indhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett

Oprettet: 10.01.2017

Sidst opdateret: 22.02.2017