De bedste esports-spillere tjener millioner og rejser verden rundt for at deltage i turneringer. Her er eksperternes tips til dig, som ønsker at starte på de elektroniske sportsgrene.
Meget af det udstyr, der bruges i esport er dyrt, især i de øverste lag af konkurrencen. Men det er selvfølgelig ikke kun den skærm, det tastatur eller den mus, du bruger, som afgør, hvor god du bliver.
Har du en streamer i maven? Sådan kommer du i gang med Twitch
– Godt udstyr hjælper dig til at blive en bedre gamer, men du bliver ikke Ronaldo, selv om du køber de samme sko som ham. Det kan give dig fordele, hvis du er dygtig nok, men det allervigtigste er at øve sig, siger Pål Fredrik Berg, kategorichef for Komplett-PC hos Komplett.
Ifølge Berg er det allervigtigste, at du har en kraftig nok PC – en gaming-PC – og en skærm med høj opdateringsfrekvens.
Fire pro-tips til dig som vil blive bedre
Stifter og markedschef i den norske esportsklub BX3, Steffen Willumsen, har tidligere spillet på højt internationalt niveau, og har flere gode tips at dele med dem, der ønsker at begynde på esport.
Klik her for: RGB: Nu vil din PC lyse i alle regnbuens farver
1. Træn disciplinert
– Som i al anden sport og idræt er det alfa og omega at træne disciplineret, samt have en plan med de timer, man lægger i det. En stor fordel man har i esport, kontra traditionel idræt, er at man har mulighed for at optage kampe eller eventuelt gemme replays eller demoer, når kampen er slut, forklarer Willumsen.
Han mener, man bør gennemgå optagelserne og notere både de positive og negative observationer, for derefter at øve sig specifikt på de ting, som du kan blive bedre til. – At spille bare for at spille giver sjældent en stor fremgang
2. Spil så meget som du kan mod spillere, der er bedre end dig
Fordi elektronisk sport i stor grad spilles over internettet, har man mulighed for at spille mod modstandere fra hele verden, påpeger den tidligere esports-spiller. Det giver dig gode muligheder for konstant at blive udfordret.
– Opsøg aktivt arenaer, hvor du kan møde gode spillere – helst spillere som er dygtigere end dig selv. Eksempler kan være gennem det respektive spils eget matchmaking-system eller via konkurrenceplatforme som FACEIT, ESEA eller ESL.
3. Skaf dig et hold
Som du sikkert kan se, så er der stor forskel på at spille på et hold kontra blot at spille lidt hygge-bold med gutterne.
– Når du begynder at opbygge et netværk inden for spillet, eller hvis du har en gruppe af venner, du kan lide at spille med, kan det være fornuftigt at danne et hold at øve med. Når man så har et hold, kan man deltage i forskellige turneringer og kvalifikationer på nettet samt prøve sig på offline-arrangementer både lokalt og nationalt.
4. Hold øje med hvad de professionelle gør
– Der har aldrig været en bedre tid at begynde på esport end nu. Vi som startede med esport tilbage i 90’erne og begyndelsen af 2000-tallet havde hverken adgang til stabilt internet, sociale medier eller platforme som Twitch eller YouTube, siger Willumsen.
Han mener, at disse platforme er gode værktøjer for alle, som aspirerer til at blive bedre esportsudøvere.
– Her kan du se de professionelle spille selv, få nogle af de smarte tips og tricks, og se hvordan de klarer specifikke problemer og situationer i kampens hede.
Kom i gang med den rigtige PC
Når du skal købe en gaming-PC, er et af de vigtigste kriterier, at maskinen har et tilstrækkelig stærkt grafikkort. Skal du spille spil med god grafik, er dette helt afgørende, påpeger Berg.
Vær et skridt foran med superhurtig skærm
I online gaming er det vigtigt til hver en tid at have det «friskeste billede» på skærmen. Dermed er skærmens opdateringsfrekvens (Hz) og responstid (millisekunder, eller ms) de specifikationer, du bør bemærke.
Hvis skærmens opdateringshastighed er for lav, vil den vise en del bevægelsesuskarphed, som kan være distraherende, når du spiller. Responstiden vil hjælpe med at reducere skygger.
– En seriøs gamer bør have en skærm med mindst 144 Hz. Så vil skærmen kunne vise op til 144 billeder i sekundet (FPS – Frames per second), noget der kan være forskellen på liv eller død i det spil, du spiller, da din skærm kan vise et friskere billede end en modstander, som bruger en 60 Hz skærm.
Klik her for: Sådan vælger du rigtig gamerskærm
Lev dig ind i spillet med et godt headset
Det visuelle er selvfølgelig vigtigt, når du spiller, men lyden er også værd at tænke på. I et godt headset kan du bedre høre hvor modstanderen befinder sig, hvilket klart er en stor fordel.
– I mange spil er kommunikation også viktigt. Flere af de gode headsets har mikrofoner, som filtrerer støj bort ved at skrue ned for volumen når du ikke snakker, og op når du taler i mikrofonen, forklarer Berg.
Hvordan vælger man headset til gaming? Få en bedre spiloplevelse, med det rigtige gaming-headset
MED LYD: Til venstre er Logitech-headsettet og til højre er headsettet fra HyperX. FOTO: Producenterne
Mekanisk tastatur og «drabeligt nøjagtig» mus
De gode gamle tastaturer fra 80’erne og 90’erne havde separate switches til hver enkelt knap på tastaturet. De var tungere, større og generelt mere støjende end de membrantastaturer, de fleste af os har i dag.
Men inden for gaming-verdenen, er det de mekaniske tastaturer, der bestemmer. Du behøver ikke trykke tasterne helt i bund, hvilket gør disse tastaturer langt hurtigere og mere nøjagtige.
– De seriøse gamere bruger tastaturer med switches, mekaniske tastaturer. De har forskellige farvekoder efter hvor hård trykaktiveringen er, og farverne kan eksempelvis være blå, rød eller brun.
Når det gælder hvilken mus, man skal overveje, bør du vælge en mus, som du synes er behagelig at bruge, og som har præcise bevægelser. Flere gamingmus har muligheder for tilpasning – med programmerbare knapper, lys og andre finjusteringer.