
Myter om mobilopladning
Bør du vente med at oplade til mobilen er tom, og skal du egentlig lade helt til 100 procent, og må batteriet kalibreres? Der findes en række påstande, når det gælder opladning af telefonen, men hvilke er sande?
De fleste kender godt følelsen, når batterisymbolet på mobilen bliver rødt, og du ikke har mulighed for at lade. For at undgå sådanne situationer har vi samlet de nyttige lade-informationer.
Meget af det, vi troede vi vidste om opladning, er nemlig ikke sandt, fortæller eksperterne.
Tjek også: Ti tricks, der får mobilen til at holde længere.
Mange af myterne omkring opladning stammer fra tiden før lithium-batterier blev standard i vores mobiler. De er med andre ord ikke længere gældende, fortæller professor Ola Nilsen ved Kemisk institut ved Universitetet i Oslo.
Påstand 1: Det er ikke godt at klatlade, du bør først lade PC og mobil op, når de er løbet helt tør fra strøm.
Dette er en af myterne, som kommer efter de gamle nikkel batteri. Sådanne batterier skulle man ikke klatlade, det vil sige lade lidt af gangen. Det er rigtigt, at man gerne skulle lade fra nul til hundrede procent på en gang, men det er ikke længere nødvendigt.
Dagens lithium-batterier kan godt tåle klatopladning. Det du derimod absolut ikke bør gøre, er at overlade batteriet. Det vil sige oplade på trods at enheden har over 90 procent batterikapacitet. Det bedste er at holde batterikapaciteten på mellem 20 og 80 procent, så undgår du både underopladning og overopladning, forklarer professoren.
Påstand 2: Opladning natten lang slider på batteriet
De fleste ønsker ikke at skulle lade på farten, og det er praktisk at vågne til en fuldt opladt telefon på natbordet. Men det siges, at det er dårligt for batteriet at oplade, når telefonen er fuldt opladt, er det sandt?
Dagens telefoner er smarte nok, til at stoppe opladning efter et vist niveau. Dette kan du ikke styre, og mobilen gør dette automatisk.
Eksperterne bekræfter at fuldopladning ikke er ideelt for batteriets levetid på sigt. I tillæg opfordrer man til at undgå at oplade mobilen om natten, på grund af brandsikkerhed.
*De fleste mobiler slutter med at lade når batteriet er fuldt, men du bør undgår at lade op til 100% hver gang.
Påstand 3: Du bør ikke bruge mobilen, når du lader
Vi tænker sjældent over, hvorvidt bærbaren står i opladeren, når vi bruger den, men når det kommer til mobilen siges det, at man bør lade den ligge, imens den lader. Både fordi den oplader hurtigere, men også fordi den kan blive for varm.
Du må gerne bruge mobilen under ladning, men det er korrekt at batteriet kan blive varmt, hvis mobilen bliver brugt i længere tid – og det er ikke sundt. Det same gælder for bærbare. På nogle bærbare kan du selv styre, på hvilket niveau batteriet skal begynde at lade for at undgå overopladning, fortæller Nielsen.
Mange har behov for at lade telefonen op hurtigst muligt. Nogen tror, det hjælper at lukke apps og sætte den på flymode, andre bruger en kraftigere iPad-oplader, eller måske slukker du telefonen, for at få den til at oplade hurtigere?
Tjek også: Oplad telefonen hurtigere med disse tips
Det er fakta, at mobilen oplades hurtigere, når den er slukket, og ingenting er i brug. Men hurtig opladning kan have andre negative effekter. Hurtige opladninger kan føre til at du enklere får en overopladning af batteriet, noget du bør undgå. Men dagens telefoner skulle være smarte nok, til at undgå dette, uddyber Nilsen.
Påstand 4: Uoriginale ladere skader batteriet, og kan i værste fald selvantænde
En ny oplader fra samme mærke, koster gerne mere end kopierne, og derfor kan det friste at købe en uoriginal oplader til en brøkdel af prisen. Men der er rygter om at de er direkte farlige? Ifølge batteri-eksperten kommer det an på kopien.
Teknikken for opladning ligger i telefonen, og ikke i opladeren, det er med andre ord ikke farligt. Bortset fra én vigtig ting: de billige opladere regulerer ikke altid strømmen korrekt, og så er der støj på linjen. Meget støj kan blive for høj spænding, som igen kan gå ud over mobilen, fortæller Nilsen.
Påstanden er dermed ikke sand, men man ved det desværre først når det eventuelt går galt. For en sikkerheds skyld er det derfor en god ide at bruge originale opladere.
*Uoriginale opladere er ikke skadelige for batteriet, men på grund af mulig overspænding, er det en god ide at være på den sikre side, med en oplader fra samme leverandør.
Påstand 5: Batteriet bør kalibreres for at forlænge levetiden
Du har måske hørt, at det er en god ide at kalibrere batteriet en gang i mellem? Efter lidt tid vil nogen oplevem at batteriet pludseligt går fra fuld til lav kapacitet, og så hævder nogenm at man bør kalibrere. Du kalibrerer batteriet ved at tømme det helt for strøm, for så at lade det helt op til 100 procent.
Nilsen ser ingen mening i kalibrering.
Når batteriet er gammeltm er det normaltm at det mister kapaciteten pludseligt og hurtigt. Får du dette problem, er du nødt til at udskifte batteriet. Mange forventer, at batteriet holder for evigt, men det gør det ikke. Vær hellere overrasket over, at det holder så længe, som det gør, siger professoren.
Hvis man tager mobilen til reparation, kan man få hjælp til at bytte batteriet, men hvis du er lidt handy kan du også gøre det selv.
Tjek også: Tag billeder som en professionel
Det er ikke alle mobiler, hvor det er muligt at bytte batteriet. Ønsker du at skifte det selv, bør du sørge for at bruge et originalt batteri, for at være sikker.
Og til sidst: Høje temperaturer stjæler mest levetid af batteriet. Derfor bør du aldrig lade telefonen ligge i solen, eller i bilen på varme dage. Et cover kan forværre situationen og forhindre mobilen i at køle sig selv ned.
Inhold produceret af VG Partnerstudio for Komplett.
Oprettet: 04.07.2017
Sidst opdateret: 04.07.2017