Troede du LAN var forbeholdt store e-sport-klubber og professionelle gamere? Så kan du tro om igen! Du kan også prøve; Sådan arrangerer du det ultimative hjemme-LAN.
- Det er en stor misforståelse at man skal være en stor gruppe for at holde et LAN. De fleste hjemme-LAN jeg har været på har vi været to til fire personer, siger hobby-gamer Espen Harring, som er spil-ansvarlig hos Komplett.
LAN er en forkortelse af ”local area network”, og betyder helt enkelt at to eller flere spillere mødes for at spille sammen på et lokalt netværk. Et LAN behøver med andre ord ikke vikingeskibet fra Hamar eller flere hundrede spillere for at blive vellykket.
Her er nogen gode tips til hvordan man arrangerer det ultimative hjemme-LAN – både for rutinerede gamere og nybegyndere.
Forberedelser
Når man arrangerer et hjemme-LAN er det én ting som er vigtigere end alt det andet: Internet! For de allerfleste er netværket de allerede har hjemme mere end godt nok, men husk at tjekke om du har en router med nok udgange. Det er nemlig mere stabilt at koble sig på netværket med kabel end trådløst – og det er ikke nævneværdig sjovt at netværket kobler fra midt i et spil.
- Er der flere end fire spillere, så må du have en switch, tipser Harring.
Har du en streamer i maven? Sådan kommer du i gang med Twitch
Næste punkt på listen er ”arenaen”. Der er ingen som forventer at du indretter et stort rum, professionelt indrettet til LAN, men det kan være en fordel at rydde spisebordet, eller gøre gaming-kælderen klar, sådan at alle får nok plads – specielt hvis deltagerne har deres egne stationære PC’ere og store PC-skærme med.
- I ”gamle dage” tog jeg ned til kammerater for at ”lan’e” næsten hver eneste weekend. Dengang bar jeg mig ad med at få alt jeg havde af udstyr med mig, både stationær PC, stol og skærm. Det blev en slags træning, fortæller Harring og griner.
Han understreger at selvom han fortsat foretrækker at spille på stationær PC, så går det fint at spille på en gaming-bærbar – eller til og med konsol om man foretrækker det.
- Jeg har set folk komme trækkende med en 50” TV for at game på konsol. Det fungerer helt strålende, men det er måske lidt upraktisk med tanke på pladsen – særligt når det kommer til hjemme-LAN, siger Harring.
Et godt råd er at spørge dine venner på forhånd om hvad slag udstyr de har tænkt sig at tage med sig, sådan at du får en idé om hvor meget plads de behøver. De fleste LAN kører over et par dage, så husk at beregne rum til et par luftmadrasser.
Se også: Det her skal du kigge efter for at finde den rigtige gaming-stol
Det sociale fokus
Efter mange år som gamer og aktivt medlem i spilklubben Spett Gaming, har Harring god erfaring som både deltager og arrangør af LAN. Spett Gaming har cirka 200 medlemmer som alle dyrker computerspil som hobby. De arrangerer stadig små og store træf, hvor medlemmerne rejser fra hele landet for at spille sammen.
- I dag kan man når som helst spille sammen med venner online – men det er meget hyggeligere at samle gruppen, siger Harring.
For ham er det sociale aspekt ved et LAN lige så vigtig som selve oplevelsen.
- Sæt gerne tid af til at spise sammen, eller samle jer foren en konsol og konkurrer i et spil I aldrig har prøvet før. På den måde får man en god stemning, tipser eksperten.
Husk rigtigt udstyr
Meget af udstyret som bruges til Gaming er dyrt, i det mindste i toppen af skalaen. Og selvom godt udstyr ikke automatisk gør dig til en god gamer, er det vigtigt at du har udstyr som du kan lide at spille med – specielt når du skal sidde og spille over flere dage.
Her er ekspertens huskeliste over alt du behøver af udstyr for et vellykket LAN:
Gaming-PC:
- Hvad slags PC man foretrækker at spille på er vældig individuelt. Skal du købe en ny gaming-PC er et af de vigtigste kriterier at maskinen har kraftigt nok grafikkort. Skal du spille med god grafik er dette helt afgørende, siger Harring.
Gamingskærm:
Når det kommer til skærme er det ikke bare størrelsen som gælder. I online gaming er det vigtigt til enhver tid at have det ”friskeste billede” på skærmen. En god skærm har en god opdateringsfrekvens og responstid, og et godt nok billede til at du ikke bliver træt og slidt i øjnene, fortæller eksperten.
Gamingmus og musemåtte:
Det kan måske virke ubetydeligt for ”udenforstående”, men rigtig mus og måtte har meget at sige for spiloplevelsen.
Se alle vores gamingmus og musemåtter her!
Gamingtastatur:
- Tag et tastatur med som passer til det du skal spille. Personligt kan jeg lide store tastaturer, og jeg er glad for den følelse du får fra et mekanisk tastatur, siger Harring.
Gaming headset:
Hvis du ikke har lyd som matcher grafikken, så får du ikke en komplett spiloplevelse. Husk headset!
Gaming stol:
Skal du virkelig sidde komfortabelt, så har du brug for en god gaming-stol. Nogen stole kan man til og med læne sig helt tilbage i, så man kan sove i den – da har man en slags to-i-en-løsning og kan lade madrassen blive hjemme. Det kan dog ikke anbefales hvis man sover uroligt.
Snacks:
Her er det enkle oftest det bedste. Fingermad som er let at spise er helt i top. Stikord for indkøb er chips som ikke er for fede og fulde af krydderi. Kombinationen af tastatur og ”greasy hands” er ikke særlig god, tipser Harring.